Klinična hipnoterapijaHipnoterapija je oblika terapije, pri kateri se uporablja hipnoza oz. spremenjeno stanje zavesti. Gre za spretno uporabo komunikacijskih veščin, ki jih hipnoterapevt uporablja z namenom pomagati klientu pri doseganju spremembe na nezavedni ravni. Običajno se uporablja kot dopolnitev drugih terapij. Razlika med hipnoterapijo in klinično hipnoterapijo pa je predvsem v tem, da pri običajni hipnoterapiji hipnoterapevt uporablja tradicionalno hipnozo in direktno posreduje klientu sugestije. Pri klinični hinpoterapiji pa gre za poglobljen terapevtski pristop, kjer bo hipnoterapevt vprašal klienta tudi po osebni medicinski zgodovini, po splošnem zdravju in življenjskem stilu. Ta tip hipnoterapije se običajno kombinira tudi z drugimi oblikami in pristopi za doseganj sprememb. V našem primeru uporabljamo NLP in klinično hipnoterapijo v terapevtske namene, pri čemer terapevt skupaj s klientom zastavi cilje in želene spremembe ter pomaga klientu pri doseganju le-teh.

Klinično hipnoterapijo lahko uporabljamo za reševanje številnih težav, vse od hujšanja, kajenja, depresije, izboljšanja samopodobe, prekinjanja slabih navad, spreminjanja omejujočih prepričanj, višanja motivacije in prekinjanje z odlašanjem, pa do učnih težav, nadzorovanja stresa, globokega sproščanja, treme, odpravljanja strahov, javnega nastopanja, nadzorovanja čustev itd.

Značilno za hinpoterapijo je, da delo na spremembah poteka v transu. Trans pa je normalno, čudovito, sproščajoče stanje in zelo uporabno stanje. Ljudje nenehno vstopamo v trans. Pri hipnoterapiji smo vodeni v trans z določenim namenom, ostali transi se zgodijo samodejno (npr. med poslušanjem glasbe, gledanjem TV, vožnjo avtomobila idr.).. Nekateri ljudje se bojijo hipnoze oz. transa, ker imajo napačne predstave o tem fenomenu. Vedeti pa je treba, da je stanje transa povsem naravno stanje in da vsi kar naprej vstopamo v trans – razlika je le, ali to naredimo z namenom učenja ali terapije, ali pa brez kakršnegakoli namena in se trans zgodi samodejno.
 V NLP Centru uporabljamo klinično hinpoterapijo kot samostojno ali pa dopolnilno obliko terapije, kadar delamo s klienti. Ker je velik del NLP tehnik prav tako izvajan v določeni obliki transa, se naši udeleženci NLP (predvsem v 2. letniku, NLP Mojster Praktik) učijo tudi hipnoze in dela s klientom v transu.Odgovori na nekaj pogostih vprašanj naših klijentov


Ali lahko v stanju transa, v hipnozi, počnem kaj proti svoji volji?

Nikakor ne! Hipnotizer ali hipnoterapevt nima nobene moči nad osebo in ne more narediti ničesar brez privolitve osebe. Vsaka hipnoza je pravzaprav samohipnoza. Hipnoterapevt klienta le vodi v hipnotično stanje in ga skozi sugestije usmerja. Poleg tega je vsak ustrezno usposobljen hipnoterapevt zavezan etičnim in moralnim načelom ter kodeksu, ki ga določa organizacija, katere član je. V našem primeru smo član The National Hypnotherapy Society, Velika Britanija.


V čem je razlika med hipnotizerjem in kliničnim hipnoterapevtom?

Hipnotizer se večinoma ukvarja z odrskimi predstavami hipnoze in ni tako kot ustrezno usposobljen klinični hipnoterapevt usposobljen za poglobljeno delo pri reševanju psiholoških težav.


Kakšen je občutek, ko sem v transu?


Gre za izjemno sproščen občutek uma in telesa, zato veliko klientov prihaja na terapije samo s tem namenom – se globoko sprostiti in uravnavati stres.

Ali lahko ostanem za vedno v hipnozi in se ne zbudim?


Ne. Pri hipnozi se oseba vedno zaveda, kaj se dogaja okoli nje in lahko kadarkoli izstopi iz stanja hipnoze, če to želi.


Ali v stanju hipnoze nimam nadzora?


Ne drži. V stanju hipnoze je klient izjemno osredotočen in njegova domišljija je povečana. Ves čas je buden in prisoten, vendar v izredno sproščujočem stanju. Če bi mu v tem stanju hipnoterapevt sugeriral kaj, s čimer se klient ne bi strinjal, bi le-ta odprl oči in rekel »Ne«.


So res lahko samo labilni in manj »inteligentni« ljudje hipnotizirani?


Resnica je ravno nasprotna od predpostavke v zastavljenem vprašanju. Veliko lažje je hipnotizirati ljudi, ki so razgledani in inteligentni, saj imajo praviloma boljšo koncentracijo in domišljijo, kar je potrebno za to, da lahko nekdo vstopi v stanje transa – spomnite se: Vsaka hipnoza je pravzaprav samohipnoza.


Ali moram obvestiti osebnega zdravnika, da obiskujem hipnoterapijo?

V določenih primerih hinpoterapevt zahteva, da dobi klient pisno dovoljenje od zdravnika za obisk terapije. Drugače pa hinpoterapevt klientu le priporoča, da le-ta pove svojemu zdravniku za vsa svoja komplementarna zdravljenja.