ČEMU KINESTETIČNE MIZE
 • Čezmerno sedenje povzroča bolezni in ortopedske motnje ter ovira zmožnost otrok za učenje.

 • Otroci za kinestetičnimi mizami porabijo 15% do 25% več kalorij med svojim šolskim dnevom kot tisti, ki sedijo.

 • Pri učencih s prekomerno težo so imele nove pisalne mize še večji učinek, saj so povečale porabo kalorij za 25% do 35%.

 • Majhni gibi, kot je premikanje rok in nog, imajo velik vpliv na porabo kalorij.

 • Otroci v učilnicah namenjenih stanju bolje sledijo pouku.

 • Vodenje pouka je lažje.

 • Če imajo otroci možnost gibanja skozi celoten dan, jo bodo uporabili.

 • Če se učenci več gibajo, se izboljša tudi njihov učni uspeh.

 • Otroci se bolje počutijo, če se lahko več gibljejo in niso omejeni na stol.

 • Vedenje v razredu se izboljša z aktivnim učenjem.

 • Otroci, ki se več gibljejo, so bolj kreativni.

 • Izboljšajo se rezultati preizkusov znanja.

 • Otroci se lahko gibljejo in spreminjajo svoj položaj, kadar morajo biti osredotočeni.

 • Stanje preprečuje prilagajanje telesnih tkiv na statične položaje in ne kvari otrokove fiziologije tako kot sedenje.

 • Stanje vzdržuje celovitost vseh kompleksnih motoričnih spretnosti, ki so potrebne za optimalno fiziološko delovanje.

 • Zmanjševanje časa sedenja dobesedno zmanjša staranje celic, kar pomeni, da bodo otroci živeli dlje in bodo bolj zdravi.


 


Kinesthetic Desk Swing je kinestetična miza, ki omogoča učencem ob stanju tudi ustrezno gibanje za mizo. Naslonjalo za nogo, ki je v obliki gugalnice (swing), pomaga učencu, da ne vztraja v statičnem položaju, ki je nezdrav, ampak izmenično postavlja nogo na gugalnico, ki mu pomaga izvajati gibe, s katerimi aktivira cerebellum (male možgane) in hkrati izmenično omogoča nogam počitek.ZNANOST JE NA STRANI KINESTETIČNIH MIZ


Ljudje, ki uporabljajo pisalne mize namenjene stanju, poročajo, da se počutijo budnejše, pozornejše in so do 10% bolj produktivni.  To ni presenetljivo, saj znanstveniki že dolgo vedo, da sta gibanje in delovanje možganov povezana. Ta povezava je še posebej pomembna pri otrocih.  Raziskave kažejo, da imajo otroci, ki so vključeni v vsakodnevne programe športne vzgoje, bolj razvite motorične sposobnosti, večjo učno uspešnost ter boljši odnos do šole, kot njihovi sedeči vrstniki. (Donevan & Andrew 1986).

Nedavna študija v znanstveni reviji International Journal of Health Promotion and Education, ki so jo izvedli dr. Mark Benden in drugi raziskovalci na univerzi Texas A&M, je odkrila, da so učenci za pisalnimi mizami namenjenimi stanju izkazovali višje stopnje sodelovanja pri pouku, kot otroci, ki so sedeli za običajnimi pisalnimi mizami.  Rezultati kažejo, da učenci v razredih z mizami za stanje za 12 odstotkov bolj sodelujejo pri pouku. To je enakovredno sedmim dodatnim minutam povečanega sodelovanja na uro oz. 45 dodatnim minutam na šolski dan.   To je 135 ur povečanega sodelovanja učencev na leto. Ker je povprečni šolski dan dolg 6 ur, bi bilo povečanje osredotočenosti in storilnosti odraslih zaposlenih, ki delajo vsaj osem ur dnevno, še toliko večje.
Raziskava objavljena Journal of Abnormal Psychology, da se morajo otroci z motnjami pozornosti, kot je ADD/ADHD, ki so jim običajno ukazali, naj sedijo in se osredotočijo, med učenjem gibati.   Majhna gibanja, kot je trzanje, zvijanje, zibanje nog in trkanje z nogo ob tla, so temeljnega pomena za zmožnost učenca, da si zapomni informacije ter rešuje kompleksne naloge.
 
NEKAJ MNENJ


Sprostim vso svojo energijo, obenem pa se mi ni treba sklanjati naprej,”je o zibajočem drogu povedala učenka Georgia Starrett.


Celo ravnateljica Tracy Smith ima svojo pisalno mizo namenjeno stanju:

Bila sem med prvimi, ki so prevzeli to novost“, je povedala ekipi NBC News. „Nikoli se ne bi vrnila na staro stanje“.
Smith pravi, da je pomembna ugotovitev, da otroci ne stojijo cel dan. Učence spodbujajo, naj se usedejo na stole ali tla, če se počutijo utrujene. Vsaka pisalna miza je opremljena tudi z „ zibajočim drogom“. Otroci lahko namreč noge postavijo na poseben drog, ki se nahaja blizu tal ter se giba naprej in nazaj, kot gugalnica.
 
 

External link opens in new tab or window