STOJEČE ŠOLSKE MIZE V NEMČIJI

Stoječe šolske klopi izboljšujejo učni procesV osnovni šoli v mestu hamm želijo vsi učenci med poukom stati. Včasih je bila to oblika kazni, danes je to del novega učnega procesa. Omenjena šola je prva v zvezni deželi severno porenje – vestfalija, ki je v učilnice namestila stoječe šolske klopi.


Tam se učenci že skorajda pulijo zanje. Pred nekaj tedni je šola nabavila 30 stoječih miz, ker pa to znese le 3 mize na učilnico, so morali določiti urnik oz. Vrstni red uporabe, kdaj lahko kateri izmed učencev stoje sledi pouku.


Gre za del projekta "šola v gibanju" in se poskusno izvaja v omenjeni osnovni šoli. Ravnateljica šole pravi, da so s to potezo želeli dosečI, da bi bili otroci med poukom mirnejšI. Delovalo je, zato pravi, da se jim je nakup miz izplačal. Otroci se ne gugajo več na stolih in manj klepetajo.

  


Največji učenec v razredu pravi, da je za njegovo hrbtenico veliko bolje če stoji. Ena izmed učenk pravi, da je fino, ker nimaš soseda in zato nekateri ne čvekajo več. Tretji pravi, da se za stoječo mizo počuti tako, kot da bi bil na masaži stopal in bi najraje imel eno samo zase, ker imaš za takšno mizo popoln pregled nad celotnim razredom in kaj se v njem dogaja.


Mize so nakupili s pomočjo donacije ene izmed bank. Imajo sicer že veliko športnih in igralnih pripomočkov in so po naključju postali pozorni na te stoječe mize. Zdelo se jim je nenavadno, da so se morali pred preizkusom mize sezuti. Mize imajo namreč oblazinjena podnožja, ki razbremenijo hrbet in spodbujajo, da so otroci v stoječem položaju aktivni. Miza skupaj z blazino za podnožje je šolo stala okoli 900 evrov.


Blazine otrokom preprečujejo, da bi samo lenobno stali. Neprestano morajo spreminjati držo, telo mora biti v gibanju. To spodbuja pretok energije in posledično vodi k večji koncentraciji. Ravnateljica pravi, da je veliko zanimanja za tak koncept pouka, saj jo o praktičnih izkušnjah sprašujejo iz številnih šol v ostalih zveznih državah.

"Stoječa učilnica" je šola v pravem pomenu besede. Ravnateljica pravi, da so v vseh šolah v Švici stoječe mize del standardne opreme učilnic.


Stoječih miz si ne želijo samo v učilnicah ampak tudi v zbornici, kjer le še redki sedijo. Zato so si vanjo učitelji prenesli običajne barske mize, ki so jih prej uporabljali samo med šolskimi praznovanji. Zdaj so med šolskimi odmori najprej zasedene. Ravnateljica najraje dela kar za okensko polico, ker je zanjo ravno pravšnje višine.


Projekt "Šola v gibanju" je med drugim privedel tudi do sodelovanja med zdravstveno zavarovalnico AOK in Združenjem učiteljev športne vzgoje ter z Nemško olimpijsko zvezo. Njihov skupni cilj je, da učence spodbudijo h gibanju. Izpostavljajo namreč, da gibalne sposobnosti učencev v Nemčiji že vrsto let upadajo.


Vsaka šola, ki sodeluje v projektu se lahko skupaj s sodelujočim partnerjem odloči, katero metodo bo vpeljala v svoj učni program. Predstavnica zavarovalnice pravi, da je ideja o stoječih šolskih klopeh še sveža, vendar je nanjo navdušena in bi iskreno tudi sama želela imeti eno zase.