OŠ VRHOVCI


NAKLJUČNA PRIJAZNOST NA OŠ VRHOVCI


V mesecu decembru, ko zadiši po cimetu, medu, toplemu čaju,  piškotih in drugih dobrotah, je v naši šoli zadišalo po prijaznosti. V okviru skupnosti učencev šole smo začeli širiti idejo Naključne prijaznosti.


Projekt smo si zamislili tako, da se prijaznost širi najprej na ravni razredov (dve kartici sta krožili po vsakem oddelku). Kartico so učenci lahko podarili tudi učiteljem. Kasneje smo prijaznost razširili na celotno šolo (kartice so si lahko med seboj podarjali učenci celotne šole). Poleg tega je naključna prijaznost potekala tudi med učitelji.


Kot vrh in zaključek projekta pa smo si zamislili novoletno prireditev (ki sicer poteka vsako leto) z naslovom Kino in v kateri je bila rdeča nit kartica Naključne prijaznosti. V filmu, ki smo ga oblikovali posebej za to prireditev, se je prenašala kartica Naključne prijaznosti iz enega v drugo dobro dejanje. Ob koncu prireditve smo kartice podelili vsem gledalcem (saj smo za njih pripravili veliko prijazno dejanje – prireditev) in smo jih poprosili, da prijaznost širijo naprej.Spodaj dodajamo nekaj misli o občutkih, ko smo širili prijaznost.UČENCI SO SI DELILI PRIJAZNOST…


Sošolki sem pobrala peresnico in jo pomagala pospraviti, ko se je vse razletelo.


Sošolki sem pomagala pri nalogi.


Sošolca sem povabil k igri.


Sošolki sem odstopila jogurt, ki ga ne jem.


Sošolcu sem pomagal, ko mu je sošolec nagajal.


Sošolki sem posodila škarje.
UČITELJI IN UČENCI SO SI DELILI PRIJAZNOST….
Učenec je žalosten ležal na klopi. Pristopila sem k njemu, se mu nasmehnila, objela in mu dala kartico. Rekla sem mu, da razumem njegovo žalost.
Učiteljici sem pobrala šilček.
Učenca sta mi pomagala šteti žoge in preverjati, koliko so napolnjene. Hvala fanta!


TUDI UČITELJI SMO SI DELILI PRIJAZNOST – NEKAJ UTRNIKOV…
Hvala za misel in prijazno besedo!
Hvala neznancu/neznanki za podarjen kamen z nasmeškom. Malenkosti pomenijo!
Hvala za nasmeh in pomoč, držiš me nad -------------.
Hvala za dišeče pozdrave. Želim ti dišeče praznike!
Hvala za prijazno dejanje in rezerviran stol, ki me je čakal v zbornici!


OTROCI PA SO PRIJAZNOST DELILI TUDI DOMA…
Bratcu sem pospravila lego kocke.
Mami sem pomagal pospraviti kuhinjo in narediti kosilo.
Mami in atiju sem pospravila posteljo.
Mami in atiju sem naredila zajtrk.
Pomagal sem prati perilo.
Babica je zbolela in sem ji brala knjigo, da bi hitreje ozdravela.
Z bratom sva pomagala babici pri pometanju.
Lepo sem se igral s svojo sestrico in bil priden.


IN IZVEN DOMA…
V trgovini so starejši gospe padla jabolka na tla in sem jih pobrala.
Odrekla sem se kosu pizze v mestu in denar podarila gospodu brez denarja in doma.
PRIJAZNOST SMO DELILI ŽIVALIM…
Ptičkom sem naredil hrano.
Nahranila sem ptičke.KAKO SO OTROCI DOŽIVELI PROJEKT NAKLJUČNA PRIJAZNOST…
Bilo nama je zelo všeč, da sva lahko pomagali drugim. Pomagali smo tudi učencem drugih razredov. Z drugimi smo se bolj povezali. Upava, da bo kartica še kdaj potovala v našem razredu.
Odgovornost imeti kartico je bila velika, zato je hitro potovala.
Všeč nama je bilo, da so po razredu krožile kartice. Še bolj nama je bilo všeč, ko so začele krožiti po šoli. Ko so bile kartice v razredu, smo si veliko več pomagali kot po navadi in so zelo hitro krožile.
Bilo mi je zelo zanimivo. Presenetilo me je, ko mi je nekdo rekel, da sem zelo prijazna in dobra oseba. Všeč mi je bilo, ker smo na šoli spoznali nove prijatelje. Lepo je bilo, ko smo drug drugemu pomagali.
Bilo nama je zelo všeč, ker smo si pomagali med seboj. Ta ideja je bila zelo zanimiva in ustvarjalna, saj je na šoli prinesla veliko prijateljstva in dobre volje.
Kartica je najprej potovala po razredu in je bila spodbuda, da smo si pomagali z dobrimi deli, tudi ko je nismo imeli. Pomagali smo si pri učenju, delali dobra dela. Zato si še sedaj več pomagamo.
Meni je bilo všeč, samo kartončki so se nekje zadržali in niso potovali naprej. Lahko bi bilo malo več kartončkov. Vseeno pa mi je bilo všeč, ker so vsi na šoli širili prijaznost.
Meni je bilo zelo všeč, ker so vsi na šoli širili prijaznost. Potem pa so še na predstavi naredili filmček na to temo, kar mi je bilo zelo všeč.